Indbringende dobbeltmoral

Den danske statskasse henter i disse år mere end 2 mia kr om året på grænsehandel med diesel. Hvordan kan det lade sig gøre? Jo, det er såmænd simpelt nok. I Tyskland er diesel beskattet meget hårdere end i Danmark. Tyskland giver hermed vognmænd et incitament til at skifte til eldrevne eller nu også snart brintdrevne lastbiler og til at optimere deres brændstofforbrug i den nuværende flåde af diesellastbiler. Det lyder jo meget klogt. Hvorfor er det ikke også dansk politik? Vi praler jo af at være et grønt foregangsland. Men nej, når det handler om afgifter på fossile brændstoffer, klapper vi lige hesten. Vi skal jo også have råd til det, ikke? Og det luner gevaldigt med et par milliarder ekstra i statskassen hvert år. Men det er ikke grønt – det er dobbeltmoralsk!

Danmark og to andre EU-lande er de eneste i EU, der ikke har en luftfartsskat. Skiftende regeringer har i årevis været under pres for at indføre en sådan. Vi må begrænse flytrafikken for at skåne klimaet. Det lyder jo også meget klogt. Hvorfor er det så ikke dansk politik? Vi er jo et foregangsland! Øh, nej, vi skal jo også have råd til det. Når alle vores nabolande har flyafgifter, vælger de store internationale flyselskaber naturligt nok at bruge Kastrup som deres skandinaviske knudepunkt i stedet for Arlanda eller Gardemoen. Det tiltrækker en masse ekstra flytrafik til Kastrup, og så må vi udvide lufthavnen igen igen. Men nu kommer afgiften endelig. Vores progressive, ”brede” regering på 90 mandater vil indføre en flyafgift, men den bliver dog meget lavere end afgifterne i vores nabolande. Hvilken effekt vil den så få? Vil der være færre luftfartsselskaber, der bruger Kastrup som knudepunkt? Næppe. Vil danskerne flyve mindre? Ja, nok marginalt, men slet ikke noget, der rykker. Og vi tjener penge på at trække flytrafik til Kastrup fra vores nabolande. Er det grønt? Nej, det er dobbeltmoralsk!

Men vi er ikke helt moralsk fortabte. Irland har i mange, mange år haft en meget lavere selskabsskat end resten af EU. Hvor mon store, internationale selskaber lægger deres europæiske hovedkvarterer? Ja, rigtigt gættet. I Irland! Jamen det er da alt for galt, det er en skandale, det må vi have stoppet! De kan da ikke tillade sig at rage virksomheder og økonomisk aktivitet til sig på vores bekostning ved et så lavt trick som en næsten fraværende selskabsskat. Har vi en god sag? Måske. Det vil klart være til Danmarks fordel, hvis der er samme selskabsskat i hele EU. Når vi har en fordel af det, har vi råd til at være moralske. Hvad smager det af? Dobbeltmoral! Nå, skidt pyt, det er heldigvis noget, vi kan fikse selv. Nu vil regeringen sænke selskabsskatten.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på ved næste folketingsvalg? Nu bør det i det mindste være tydeligt, hvem du ikke skal stemme på…

One thought on “Indbringende dobbeltmoral

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: