Verdens dårligste begrundelse

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har afvist at overføre et ellers aftalt beløb på 250 mio kr til Fjernvarmepuljen. Begrundelsen er, at hvis puljen tilføres pengene, vil 14.600 boliger blive konverteret fra gas til fjernvarme, og så vil Staten gå glip af 204 mio kr i gasafgift.

Vi lader den lige stå et øjeblik…

Det er ikke en spøg. Det er ramme alvor. Virkeligheden i dagens Danmark!

Vi er enige om, at vi skal udfase fossile brændstoffer. Vi er enige om, at det haster akut med at gøre os fri af gasimport fra Rusland. Vi er enige om, at naturgas til boliger skal konverteres til fjernvarme i videst muligt omfang, fordi fjernvarme er bedst og billigst både for forbrugerne men ikke mindst for samfundet, blandt andet fordi fjernvarme giver mulighed for at nyttiggøre spildvarme, som vi får masser af i fremtiden. Når alle gasopvarmede boliger i Danmark er omstillet til fjernvarme eller varmepumper, kan det med sikkerhed forudsiges, at Statens indtægter på gasafgift fra boliger bliver 0 kr. Det vil med usvigelig sikkerhed ske før eller siden.

Uden penge i fjernvarmepuljen er det ifølge Politiken 28/8-2022 Dansk Fjernvarmes vurdering, at fjernvarmeprojekter til ca 20.000 boliger bliver sat på pause. Det forsinker Danmarks reduktion af CO2-udslip. Det fastholder 20.000 familier på gas til en pris, der allerede er mangedoblet, og som formentlig vil fortsætte med at stige hen over vinteren.

Kan Dan Jørgensen ikke se, at dette strider mod al sund fornuft og direkte modarbejder vores ambitioner på både klima- og gasområdet? Hvis han ikke kan, er perspektivet skræmmende.

De høje gaspriser er i sig selv et kæmpe problem i forbindelse med konvertering til fjernvarme. Har forbrugerne overhovedet råd til at blive på naturgas i en uvis fremtid, inden de kan få tilbudt fjernvarme? Der er allerede rigtig mange, der er på vej over på varmepumper. Det underminerer økonomien i fjernvarme, så fjernvarmen bliver unødigt dyr for de tilbageværende, hvis den overhovedet kommer. Områder med en stor andel varmepumper vil næppe få tilbudt fjernvarme. Dér har boligejerne intet valg. Alle ender på varmepumper.

Man kan også spørge, om det er det rette tidspunkt for Staten at opkræve i gennemsnit ca 14.000 kr i energiafgift fra hver af gaskunderne? Eller omkring 5 mia kr fra 350.000 gaskunder om året. Prisen på el, olie og træpiller er også steget men ikke nær så meget som gas. Staten kommer jo under alle omstændigheder til at vinke farvel til disse 5 mia kr, så hvorfor ikke begynde en nedtrapning allerede nu?

Vi står overfor et folketingsvalg. Dette er ikke valgflæsk, det er en hån mod alle de gaskunder, der er desperate efter at komme over på fjernvarme og alle de borgere, der er seriøst optaget af klimaet. Er Socialdemokratiets strategi, at de vil sidde i opposition efter næste valg? Hvis det er tilfældet, er de på rette vej.

One thought on “Verdens dårligste begrundelse

  1. Enig. Men det rimer jo på at det ikke må koste noget. Latterlig politik fra Herr Vielgeschreiundwenigwolle.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: