EU kan frigøre sig af russisk olie

Det internationale energiagentur, IEA, har udsendt en rapport, der efterviser hvordan EU kan undvære russisk olie gennem 10 indsatser, der kan gøres med kort varsel. Planen bygger på, at vi skal reducere vores forbrug af olie. Andre ønsker at erstatte den russiske olie med olie fra andre eksportører som Saudi Arabien, de Forenede Arabiske Emirater og Venezuela. Boris Johnson var på en charmeoffensiv til Saudi Arabien for at få dem til at skrue op for produktionen. Det var helt omsonst – heldigvis, kunne man sige. Vi skal ikke bare skifte den ene despotiske leverandør ud med en anden. Vejen frem er at reducere forbruget.

IEA’s 10 punkter:

1. Reducer hastighedsbegrænsningen med mindst 10 km/t på motorveje

2. 3 dages hjemmearbejde, hvor det er muligt

3. Bilfrie søndage i byerne

4. Billigere offentlig transport og forbedrede forhold for cykler og fodgængere

5. Begræns adgangen for private biler til bymidter

6. Samkørsel, delebiler og bedre vedligehold af bilerne

7. Kør mere økonomisk i lastbiler

8. Brug højhastighedstog og nattog i stedet for fly, hvor det er muligt

9. Undgå forretningsrejser med fly, hvis der er alternativer

10. Forstærk incitamentet til at købe elbiler og mere effektive fossilbiler

IEA har lavet beregninger, der viser punkt for punkt, hvor meget EU-landene kan spare ved at udføre den foreslåede aktion. Hvis alle EU-landene følger alle anbefalingerne, vil EU’s olieforbrug falde med hvad der svarer til importen af olie fra Rusland i dag. I princippet kunne det implementeres på 4 måneder, mener IEA.

Nogle af forslagene appellerer direkte til den enkelte borger. For eksempel kan vi selv vælge at lade være med at køre mere end 110 km/t på motorvejene. Det behøver staten ikke regulere. Min bil sparer ca 10% benzin, når jeg nedsætter hastigheden fra 130 til 110 km/t, og selv på en tur fra København til Thisted er tidstabet under en halv time.

Billigere offentlig transport er oplagt. Mange steder svarer prisen på offentlig transport pr kilometer til udgiften til benzin pr kilometer. Der er også andre omkostninger ved at køre bil, men det er langt hen ad vejen faste udgifter. Når jeg skal vælge, om jeg vil tage toget eller bilen, er der ikke meget sparet ved at køre i offentlig transport, og hvis bare der er 2 personer i bilen, er offentlig transport håbløst dyr. Og er der så overhovedet et offentligt transporttilbud, jeg kan bruge? Hvis jeg skal fra København til Thisted med afgang 16:56, er der over en times ventetid i Struer. På Kystbanen er DSB gået over til halvtimesdrift på 3 stationer, hvor vi tidligere havde 3 tog i timen. Det skaffer heller ikke flere kunder i butikken – og udnytter det meget dyre baneanlæg dårligt.

IEA er meget afdæmpet omkring flyrejser. Før corona var 20% af flyrejserne forretningsrejser. Det er fint at begrænse dem, men der er meget mere effekt i at begrænse de 80% ferierejser. Hér kan den enkelte virkelig gøre en forskel – men hvad er det, der sker? Bookingen af ferierejser er for tiden over niveauet fra før corona. Måske har vi forstået, at det med klimaforandringer er alvorligt, men det ser ikke ud som om flertallet af os vil give afkald på klimaødelæggende ferierejser. Det er flovt og pinligt. Det burde vi kunne gøre meget bedre.

IEA’s plan siger ingenting om russisk gas. Den skal vi også frigøre os fra, men det bliver emnet i et andet blogindlæg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: