FN’s klimarapport og Putins krig

FN’s klimapanel, IPCC, frigav 28/2-22 en rapport, der endnu en gang dokumenterede, at vi er på gal kurs med klimaindsatsen, og at vi allerede har passeret vendepunkter, hvor det i bedste fald vil tage tusinder af år, inden der kan være rettet op på de skader, menneskelig uvidenhed, grådighed, magelighed og dumhed har afstedkommet – og fortsat afstedkommer! Hvis vi fortsætter som nu, vil op mod halvdelen af Jordens befolkning være truet af død og ødelæggelse i dette århundrede. Klimakampen er vor tids vigtigste kamp, og hvis vi taber den, kan udfaldet af alle andre kampe være ligegyldigt.

Det er i dét lys, vi skal se Putins krig mod Ukraine. I det store, historiske perspektiv er det blot endnu en meningsløs krig, endnu en despot, der misbruger sin magt til at overfalde et naboland, mens hans eget folk lider nød og kommer til at bære de tunge konsekvenser af krigen. Men netop på grund af klimakrisen er denne krig dobbelt forkastelig. Vi står i en situation, hvor det er essentielt at bruge alle tænkelige midler til at forebygge et klimaforårsaget ragnarok, herunder samarbejde på tværs af alle klodens nationer og folkeslag. Putins krig kommer til at koste astronomiske summer. I Rusland, i Ukraine og i resten af Verden. Disse midler burde have været investeret i klimatilpasning. Dermed bliver Putins krig ikke blot en krig mod Ukraine men en krig mod hele menneskeheden. Du og jeg og vores børn og vores børnebørn bliver også tabere i denne meningsløse krig.

Hvorfor har vi ikke sagt det samme om krigene i Afghanistan, Syrien og alle de andre krige i nyere tid? Fordi vi ikke havde den samme krystalklare indsigt i og forståelse af klimaudfordringen. Vi overlever ikke, hvis ikke vi giver klimaet højeste prioritet nu. Det er ikke nok at snakke om det, og det er ikke nok at kalde afbrænding af træflis og methanol bæredygtig, uanset hvilke fine undskyldninger, man kommer med. Selvfølgelig skal vi hjælpe Ukraine efter vores allerbedste evne, men det må ikke tage fokus eller ressourcer væk fra klimakampen. Vores bedste håb er, at Putins krig bliver et wake-up-call, der skaber en helt ny bevidsthed og grobund for styrket samarbejde på tværs af alle lande i Verden, selv Rusland, når der engang er blevet etableret et ansvarligt styre dér. Vi er alle mennesker, vi har alle ret til at være her, og vi har alle potentialet til at samarbejde på tværs af nationer, kulturer, religioner og etnicitet. Lad dette blive den sidste krig. Vi har ikke råd til krige længere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: