Historien gentager sig

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vil allokere 244 mio kr fra EU-programmet REACT-EU til udvikling af nye, grønne teknologier – mere specifikt til fremstilling af methanol. Formanden for bestyrelsen, Jacob Riis, udtaler:

”Visionen er, at CO2 skal omdannes fra at være et klimabelastende affaldsprodukt til et råstof, der danner basis for produktion af fremtidens grønne brændstoffer”.

Dan Jørgensen supplerer:

”Vi har gode forudsætninger for at udvikle teknologier og producere grønne brændstoffer, som kan fylde tanken på mange af verdens fly, skibe og lastbiler”.

Historien gentager sig – med mindre man lærer af den.

Danmark har brugt et tocifret milliardbeløb på at ombygge kraftværker til træflis i den tro, at det var bæredygtigt. Det er det som bekendt ikke. Selv hvis man genplanter de fældede skovarealer med nye træer, går der 100 år, før de har optaget den samme mængde CO2, som vi har sendt op i atmosfæren ved afbrænding af træflisen. Vi har med andre ord ”lånt” plads i atmosfæren til vores CO2 i 100 år.

Nu skal vi så bruge 244 mio kr på forskning i at indfange CO2 og bruge det til at lave methanol. En skønne dag vil vi opdage, at CO2’en dukker op igen, når vi brænder methanolen af i vores transportmidler. Klimamæssigt er det eneste, vi opnår, at vi udskyder tidspunktet for, hvornår CO2’en kommer ud i atmosfæren, med nogle få måneder.

Vi opnår også, at vores nuværende transportmidler kan køre på methanol, og det skal ikke underkendes, men på langt sigt er methanol ikke løsningen. Transportsektoren skal køre på brint. Det laves uden CO2 og udleder intet andet end rent vand, når det bliver brugt. Methanol kan blive en del af en overgangsløsning, men det bliver ikke en del af fremtidens transportbillede. Brint indgår som råstof ved fremstilling af methanol, så det vil også på sigt være langt billigere at bruge brinten direkte i vores transportmidler end at putte den ind i en dyr proces, der har methanol som resultat.

Historien gentager sig. Nu skal vi høre på, at methanol er bæredygtigt, indtil det går op for politikere og andre kloge hoveder, at det er det ikke. CO2 bliver frigivet til atmosfæren, når methanol bliver brændt af. Det er ikke til diskussion. Hvis Dan Jørgensen mener noget andet, bør han tage et år eller to mere på skolebænken.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: