Der er efterhånden almindelig enighed om, at sektorkobling er en af de vigtigste nøgler til succes med til den grønne omstilling. Sektorkobling indebærer værdiskabelse i mellemrummet mellem to eller flere sektorer. Et eksempel: Når vi i fremtiden laver grøn brint af grøn strøm fra vind og sol, er der et energitab i form af varme. Vi kan føre det over i vores fjernvarmesystemer, hvor det erstatter dyrere energikilder som strøm, gas eller biomasse. Så er det ikke et tab længere, og nyttevirkningen af den grønne strøm fordobles.
Det lyder simpelt, men i praksis er vores verden præget af specialisering. Vi har masser af dygtige teknikere, men de er dybt specialiserede på hver deres felt og véd ofte relativt lidt om teknologier i andre sektorer. Specialiseringen kommer derved let til at spænde ben for en fælles forståelse af mulighederne for sektorkobling. Hver især har man specialiseret sig i at optimere sit eget fagområde men er ofte uvidende om konsekvenserne i andre fagområder eller de mulige gevinster ved sektorkobling.
Vi skal selvfølgelig blive ved med at uddanne højt specialiserede teknikere. Men vi har brug for nogle generalister, der kan skabe forståelse på tværs af fagspecialerne. Dem har vi ikke i dag, men de ville kunne gøre en fantastisk forskel, hvis vi havde dem.
Vi kan blive inspirerede af sundhedssektoren: Stort set alle læger er såkaldte speciallæger. De har taget en ofte mangeårig efteruddannelse i et medicinsk speciale og er super dygtige til dét. Men en hjertelæge kan ikke nødvendigvis sætte et brækket ben sammen. Hele specialeopbygningen forudsætter, at der er et lag af praktiserende læger, der har et bredt indblik i sygdom og sundhed og kan visitere patienter, de ikke selv kan færdigbehandle, til den rigtige afdeling i hospitalsvæsenet. I dag er det også et speciale at være praktiserende læge: Speciallæge i Almen Medicin. Det er egentlig et paradoks, for de er specialiserede i at have en bred, tværgående viden. De er specialiserede i at være generalister.
Det er den samme type generalister, vi har brug for i den tekniske verden. Dygtige medarbejdere, der forstår teknologien i stor bredde men i mindre dybde. Nogle, der kan bygge bro mellem de forskellige fagspecialister. Der kan se mulighederne på tværs af fagspecialerne og dermed bidrage til at frigøre al den værdi, der gemmer sig i mellemrummene mellem de forskellige fagspecialer. Med inspiration fra lægeverdenen kunne vi kalde dem Cand. Scient. i Almen Teknologi.
Hermed en opfordring til universiteter og tekniske læreanstalter: Etablér denne nye uddannelse hurtigst muligt.