Er det med klimaforandringer bare noget, vi leger?

Massive oversvømmelser i Tyskland og Benelux. Ekstrem hedebølge i Sydøsteuropa. Skovbrande i Middelhavsområdet, Canada og Californien. Oversvømmelser i Kina og Indien. Rekordafsmeltning af is i Grønland – 8 mia tons om dagen! Det er bare nogle få vidnesbyrd om, at klimaændringerne går hurtigere end denne verdens politikere kan følge med til. Med den nuværende kurs styrer Verden mod 3 graders opvarmning, og det bliver katastrofalt for vores børnebørn. Allerede 2 grader er dybt skræmmende og vil afstedkomme udgifter, der slet ikke kan sammenlignes med prisen for at håndtere klimakrisen i vor tid.

9. juli 2021 passerede vi “Earth Overshoot Day”, den dag, hvor Jordens befolkning har forbrugt lige så mange ressourcer, som Jorden kan gendanne i løbet af hele året. Men i Danmark ramte vi Earth Overshoot Day allerede 26. marts. Danskernes forbrug er 4 gange større, end Jorden kan levere. Vi tærer hæmningsløst på de ressourcer, Jorden har bygget op gennem årtusinder. Forbrug genererer CO2. Vores forbrug skal sænkes, ikke øges eller fastholdes.

Hvad gør vi så ved det her i Danmark? På trods af de mange fine skåltaler er svaret nedslående: Regeringen har med et bredt flertal bag sig landet en infrastrukturplan, hvor 106 mia kr skal investeres i vejnettet, heraf 46 mia i motorveje. Det giver mere trafik, mere CO2. Politikerne har det fint med det. De kalder det “grønne veje”, for bilerne bliver jo grønne. Ja nok, men halvdelen af de fossilbiler, der sælges i 2029 vil stadig køre på vejene i 2043, og den elektricitet, elbilerne lader op med, vil være delvist lavet på fossile brændsler indtil vi – formentlig hen imod 2050 – har omstillet al elproduktion til grøn energi.

Hvad gør danskerne? Masser af de folk, jeg møder, har været ved Middelhavet eller endnu fjernere steder. Nu er corona-presset lettet for en tid, og så skal der rejses! Forbruget af kød ser heller ikke ud til at falde væsentligt. Det er ellers de to steder, hvor det er lettest at bidrage for den almindelige dansker. Men nej, det er de andre, der skal bidrage, ikke mig!

Er det med klimaforandringer bare noget, vi leger? 2021 bliver værre end 2020. 2022 bliver værre end 2021. Og sådan kan vi blive ved. Klimaet leger ikke. For hver dag vi undlader at handle, forøger vi omkostningerne og de smertelige konsekvenser for vores børn og børnebørn. Da man vedtog genopretningspuljer efter corona, var der et pres for at bruge en del af pengene til grøn omstilling, men hvad sker der? Ingenting eller det, der er værre. Vi opfører os som en flok børn. Vores efterkommere kommer til at betale prisen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: