Spar et milliardbeløb og levér bedre service

Regeringen har igangsat opgaven med at bygge et kørestrømsanlæg til jernbanen Fredericia-Ålborg. Først skal anlægget projekteres. Projekteringsopgaven er EU-udbudspligtig. Det tager mindst et år. Når rådgiveren er fundet, tager det et par år at projektere anlægget. Herefter skal der findes en entreprenør, der skal bygge anlægget. Den opgave er også EU-udbudspligtig. Igen mindst et år. Når entreprenøren er fundet, tager det formentlig 3-5 år at bygge anlægget. Byggeriet skal hovedsagelig udføres i nattetimerne for at muliggøre togdrift, mens det foregår. Erfaring fra tidligere kørestrømsanlæg er, at der køres med reduceret køreplan og med mange forsinkelser. Det skal passagererne døje med. mens byggeriet står på.

Vi kan altså se hen imod, at vi kommer frem til 2030, før det første el-tog kører mellem Fredericia og Ålborg, efter at togdriften har været forstyrret i en lang periode. Prisen for anlægget er 6-12 mia kr, blandt andet afhængigt af, om man bygger en ny Vejlefjordbro. Anlægget vil ikke nå at bidrage til opfyldelse af vores CO2-reduktionsmål i 2030.

Der er et alternativ: brinttog.

Brinttog kræver ikke et kørestrømsanlæg, og indsættelse af brinttog vil ikke forstyrre togdriften. Anskaffelse af brinttog er også EU-udbudspligtigt, og det tager igen mindst et år. Brinttog kan købes som en standardydelse fra flere forskellige leverandører, og de kører i fuld drift flere steder i Verden. Forsyningen med brint skal naturligvis sikres, men det er også noget, der allerede er i drift andre steder i Verden, og hvor vi umiddelbart kan etablere de nødvendige anlæg i Danmark. Brinttog kan for resten også køre videre fra Ålborg til Frederikshavn, skulle man ønske det. Eller til Esbjerg eller Thisted.

Undertegnede har rettet henvendelse til Trafikministeriet og påpeget denne mulighed. Svaret var, at der er god samfundsøkonomi i at bygge et kørestrømsanlæg. Vi står i den mærkelige situation, at vi igangsætter en opgave til et 2-cifret milliardbeløb uden overhovedet at have analyseret et alternativ, der er billigere, kan realiseres 7-8 år tidligere og kan gennemføres uden at forstyrre togdriften.

Vi kan stadigvæk nå at stoppe bygningen af kørestrømsanlægget. Det er ikke gratis, men de store penge begynder først at rulle, når entreprenøren går i gang. Vi har altså 4-5 år at løbe på. Men det kræver politisk vilje, og den kommer først, når politikerne begynder at bruge tid på at sætte sig ind i sagen – men er det ikke netop dét, vi har valgt dem til?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: