Kommentar til klimafremskrivningerne

Energistyrelsen har udgivet Klimarådets Basisfremskrivning 2020 og styrelsens egen Klimafremskrivning 2021. Begge rapporter bygger på en såkaldt “frozen policy”, hvor der kun medtages aktiviteter, der allerede er vedtaget. De kan bruges til at bedømme, hvor tæt vi er på 70%-målet i 2030 og målet om klimaneutralitet i 2050. Af rapporterne kan ses, at der mangler en betydelig indsats, men rapporterne kan ikke bruges til at sige noget om, hvilke indsatser, der kan eller skal gøres. De giver således ingen hjælp til at finde ud af, hvordan vi kommer i mål. De siger heller ikke noget om, hvorvidt de allerede besluttede tiltag er bedre end andre tiltag, der ikke er besluttet. Energiøerne i Vesterhavet og ved Bornholm er omtalt (men bidrager først aktivt efter 2030), og det fremhæves, at de vil producere store mængder grøn strøm, men der er intet om energilagring, så hvis vi ikke kan eksportere et stort overskud af strøm, må møllerne stoppes en stor del af tiden. Energilagring er afgørende for, at vi kan være selvforsynende med energi også den trediedel af året, hvor der ikke er nok grøn strøm til at dække energibehovet. Rapporterne har også et énsidigt fokus på elbiler og kommer slet ikke i nærheden af at erkende, at et stort antal elbiler vil afføde nogle meget store omkostninger i elsektoren samt enorme trængselsomkostninger, begge dele noget, der kan undgås, hvis vi satser på brintbiler i stedet. Rapporterne kan således kun bestyrke os i at fortsætte i den retning, vi allerede går, og giver ingen indikationer af, om vi burde justere kursen eller supplere med andre nødvendige tiltag.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: