Vi kan ikke fravælge brint

Danmarks Radio havde brint som emne i “Guld og grønne skove” 17. maj 2021. Man diskuterede, om brint har en fremtid, eller om brint er for dyr. Professor Hans Lund fra Ålborg Universitet påstod, at vi skulle have 3 gange flere vindmøller, hvis alle kørte i brintbiler, end hvis alle kørte i elbiler. Årsagen er, at elbiler kan køre på direkte strøm fra vindmøller, mens det koster mange penge at lave strømmen om til brint og så igen miste energi, når brinten bliver brugt i en brintbil. Det er korrekt, men professoren vil næppe kunne garantere, at det altid blæser nok til, at alle de mange elbiler kan få fat i direkte, grøn strøm. En trediedel af årets timer blæser det lidt eller slet ikke, og om natten står solcelleanlæggene stille. Kan vi løse det ved at bygge dobbelt så mange vindmøller? Nej, vel? Allerede i dag stopper vi halvdelen af vindmøllerne, når det blæser kraftigt, fordi der ikke er aftagere til den strøm, de kunne have produceret. Hvis vi bare bygger flere vindmøller, er der flere vindmøller, der står stille. Vi skal bygge brintanlæg, der kan samle overskudsstrømmen op og lave brint ud af den. Overskudsstrømmen er gratis, bortset fra et beskedent transmissionsbidrag. Og med mange brintlagre kan vi bygge mange flere vindmøller uden at skulle stoppe dem, når det blæser. De laver simpelthen brint til lageret. Og når det ikke blæser, forbruger de brinten og laver den strøm, der mangler i elnettet, så vi ikke skal brænde naturgas eller kul af for at dække behovet for strøm. Vi kan ikke slippe for brint, der er ingen anden vej. Og hvis vi udnytter energitabene fra brintanlæggene i vores fjernvarmesystemer, bliver det samlede tab lavt og brinten billig. Og så er der det forhold, at elbiler kræver en enorm infrastruktur i form af ladestationer og et forstærket elnet. Det kræver brintbiler ikke. Hvis elbilejerne selv skal betale deres infrastrukturomkostninger, bliver det langt billigere at køre i en brintbil end en elbil.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: