Forandringens vinde

”Når forandringens vinde blæser, bygger nogle læhegn, mens andre bygger vindmøller”, siger et kinesisk ordsprog. Man kan roligt sige, forandringens vinde blæser, men denne verdens nationer kunne ikke på den netop afsluttede COP27-konference i Ægypten blive enige om nye CO2-begrænsninger. Der kom stort set ingen nye tilsagn. Kina, som er langt den største CO2-udleder, sigtede sammen med Saudi-Arabien efter at kunne modtage støttemidler fra den fond til dækning af klimaskader, de rige lande blev enige om at etablere. Det lader ikke til, at det er gået op for de kinesiske ledere, at vi har et problem, og at de med verdens største udledning, som til overflod er stigende i disse år, er hovedaktøren, når det kommer til at løse det.

Rusland har ikke fattet, at krig er den mindst begavede måde at anvende penge på. Inden tiøren falder, har de sikkert ødelagt for et 4-cifret milliardbeløb i Ukraine, og Vesten har reageret på situationen ved at allokere kraftige stigninger i militærbudgetterne. Begge dele på bekostning af klimaet og det stik modsatte af, hvad der er brug for. To mænd, Vladimir Putin og Xi Jinping, har magt til at sabotere klimaindsatsen, og det ser ud til, at det er præcis, hvad de har gang i.

Forarbejderne til COP27 talte ellers deres tydelige sprog: Verdens CO2-udledning satte rekord i 2021 og vil gøre det igen i 2022. Klimaet har kvitteret med katastrofer som oversvømmelserne i Pakistan. I Australien har Miljøministeriet ifølge Microsoft News i en netop udgivet rapport beregnet temperaturstigningen til 1,47 grader. Australien er ligesom Pakistan hårdt ramt af klimaforandringer, og der er et velkomment pres for at reducere Australiens eget forbrug samt eksport af kul. Australien er én af verdens største eksportører af kul.

Herhjemme kommer der en løbende strøm af nyheder om dansk biogas. I år vil 40% af al gas, der brændes af i Danmark, være biogas. Etableringen af nye biogasanlæg fortsætter, og vi kan se frem til at dække vores gasforbrug med biogas i 2030 eller måske allerede i 2027. Det er glædeligt, at vi kan frigøre os fra russisk gas, men biogassen fremstilles i de utallige lovtaler som ”grøn”. Det simple faktum, at der udledes CO2 til atmosfæren, når vi brænder biogas af, er ikke sivet ind hos beslutningstagerne. Biogas er en god overgangsløsning, men på langt sigt er det ikke et hak bedre end træflis. I vores langsigtede energisystem skal vi kun lave biogas af affald og spildevandsslam og rest-træ fra industrien, og den gas, der laves, skal brændes af i industrier, hvor CO2’en trækkes ud af røggassen og deponeres i undergrunden. Så længe vi ikke har en langsigtet plan, er banen helt åben for biogasindustriens og landbrugets lobbyister.

Fonden til dækning af klimaskader i de fattige lande er indiskutabelt en succes for COP27, selv om der fortsat udestår en masse uenigheder, der skal afklares på COP28 til næste november. Men overordnet set var COP27 en fiasko. Vi kan ikke vente 12 måneder mere på tilsagn om yderligere reduktioner. Hvis vi ikke gør noget, er klimaet snart lige så uregerligt i resten af verden, som det er i Australien og Pakistan nu. Vi hælder dagligt brænde på bålet, og vi gør det med åbne øjne. Vi tager eksistensgrundlaget fra vores børn og børnebørn, fordi vi er for forvænte og magelige til at gøre en effektiv indsats nu.

Men hvad skal vi gøre? Danmark kæmper sin egen lille kamp, ikke altid lige vellykket men dog med stor energi. Vi bygger masser af vindmøller men fjerner desværre læhegnene. Det skal blive interessant at se, om landbrugets lobbyorganisationer endnu en gang vil få held til at fastholde landbrugets praksis med at ødelægge vores land. Men vi er blot en lille brik i det store spil. Hvad kan vi gøre internationalt?

Verden har brug for FRED, SOLIDARITET og SAMARBEJDE. Hvorfor ikke lave en dansk taskforce, hvor et nyt klimadiplomati arbejder energisk og målrettet mod alle lande med at fremme disse 3 mål som forberedelse til COP28? Hvis vi ikke lykkes med begrænsning af CO2-udledningerne, kan kun et mirakel redde menneskeheden og det meste af biosfæren. Tror du på mirakler?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: