Hvor er klimakæmperne henne?

2022 har foreløbigt været et rædselsår for klimakampen. Ruslands overfald på Ukraine er en menneskelig og materiel tragedie, som ligger til grund for en energi- og handelskrig mellem Rusland og Vesten. Vesten genstarter kul- og atomkraftværker i bestræbelsen på at erstatte russisk gas og olie. Samtidig stiger Kinas forbrug af kul, fordi stigningen i deres energibehov overstiger kapaciteten af nye vind- og solcelleanlæg. Hvor hele Verden burde investere massivt i klimatiltag, stiger militærbudgetterne med astronomiske beløb på bekostning af klimaet. Vi var på katastrofekurs allerede sidste år. Nu er det blevet meget værre.

Danmark er ved at være kommet sig ovenpå corona. Nu udløses en opsparet rejselyst, som for eksempel gav Billund Lufthavn det største passagertal nogensinde i juli måned. Præsenteret som en stor succes, men det vidner om en katastrofal mangel på klimabevidsthed i befolkningen. SAS er på randen af konkurs men ser lys forude efter at have indgået et forlig med piloterne. Målet er at gøre SAS profitabelt, så Kastrup Lufthavn kan opretholde sit enorme passagertal og sin betydning for dansk økonomi. Det er tilsyneladende ikke faldet nogen ind, at flytrafik er én af de store klimasyndere. Vi burde reducere vores brug af fly til det absolut mindst mulige og i hvert tilfælde undlade at bruge fly til turisme. I det mindste indtil flyene bruger brint som brændstof. På dette område ville Danmark være et foregangsland, hvis vi skar flytrafikken ned til max 10% af, hvad den var før corona.

Danskernes forbrug er helt i top i Verden. For Kloden som helhed havde vi i år opbrugt de ressourcer, Kloden er i stand til at gendanne i hele året, i slutningen af juli. I Danmark var den tilsvarende dato 26. marts. Vores enorme forbrug genererer en tilsvarende enorm CO2-udledning. Hvis vi ville være et foregangsland, skar vi 2% af forbruget årligt de næste mange år. Men vores målsætning er vækst! Vækst skal redde vores økonomi, men desværre vil det ske på bekostning af klimaet. Hvad er vigtigst? De ældste medborgere vil være døde, inden det går rigtig galt, men jo yngre man er, des mere fatale bliver de konsekvenser, man kommer til at opleve. Hvor er ungdommen henne? Hvis man er under 30 år i dag, kommer man til at leve over halvdelen af sit liv med konsekvenser, der set med dagens øjne er ubærlige. Hvorfor protesterer I ikke? Hvorfor organiserer I Jer ikke? Der kommer snart et folketingsvalg. Hvor er I henne? Kan det virkelig passe, at sundhed skal være det vigtigste tema i valgkampen? Hvad hjælper det, at vi er sunde, hvis Kloden oplever ragnarok om få årtier?

Regeringen ønsker at erstatte naturgas med fjernvarme til boligopvarmning. Det er en rigtig god ide. Regeringen har givet kommunerne det ultimatum, at de skal meddele alle naturgaskunder, om de kan få fjernvarme og i givet fald hvornår senest med udgangen af 2022. Der tegner sig allerede et billede af, at en stor del af de 400.000 naturgasbrugere må vente til slutningen af 2020’erne, inden de kan få fjernvarme, men hvordan skal de klare sig de næste 7-8 år? I Gladsaxe er der netop indgået en aftale, hvor 1000 naturgaskunder bliver omstillet til fjernvarme i 2024. Man kan godt forstå, at alle 400.000 gaskunder ikke kan få fjernvarme indenfor 2 år, men det kan gøres langt hurtigere end 2030. Det er et spørgsmål om prioritering. At bede gaskunderne betale astronomiske gasregninger de næste 8 år er det samme som at tvinge dem over på varmepumper. Så får vi ikke fjernvarme, men vejene skal graves op alligevel, for så skal elnettet forstærkes ud til forbrugerne. Og varmepumper er både en dyrere og dårligere løsning end fjernvarme.

Der arbejdes i det internationale samfund på at beskrive, hvilke konsekvenser klimaforandringerne får ved forskellige temperaturstigninger. Formålet er at vise os, hvad det er, vi er på vej imod og dermed motivere os til at tage ansvar og kræve effektive indsatser. Det er godt. Måske vil det virke? Men det findes faktisk allerede: Videnskabsjournalisten Mark Lynas har skrevet bogen ”Our Final Warning. 6 Degrees of Climate Emergency”. Han har gennemgået tusindvis af videnskabelige artikler og sammenfattet, hvad der vil ske ved temperaturstigninger på 1, 2, 3, 4, 5 og 6 grader. Det er ikke læsning for sarte sjæle! I et afsluttende kapitel 7 resumerer han hovedpunkterne fra de foregående kapitler. Jeg har oversat kapitel 7 og lagt det på min hjemmeside www.sektorkobling.dk under fanen ”Viden”:

6-degrees-kapitel-7.pdf (wordpress.com)

Det kan synes håbløst for dig og mig at gøre noget ved det. De store beslutninger og handlinger, der foretages på nationalt og internationalt plan kan vi som enkeltindivider ikke gøre noget ved, men vi kan vælge politikere, som vi tror vil handle på klimakrisen, og vi kan først og fremmest handle selv: Drop flyrejser, spis lidt eller intet kød og fjerkræ, reducér dit forbrug, reparér og genbrug, dyrk dine egne grøntsager, hvis du har adgang til lidt jord, køb økologiske varer, køb dansk producerede varer.

Engagér dig i klimakampen. Uden et massivt folkeligt pres vil politikerne ikke træffe de rigtige beslutninger. Hvis de ser, at der er stemmer i klimasagen, skal de nok være der. Hvis du er under 30 år, har du ikke råd til at lade være. Alle vi andre har en etisk forpligtelse. Du vil fortryde det om få år, hvis du er ligeglad nu eller tror på, at de andre nok skal rage kastanjerne ud af ilden for dig. Dit engagement og din indsats er lige så vigtig og nødvendig som alle andres.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: